Rinkie

en het prikkelbare darmsyndroom

Dit is Rinkie, het ringvormige diertje. Ongeveer zo moeten de eerste levende organismen eruit hebben gezien. Een soort zwemmende darmpjes, met zelfs al hersenen, maar dan alleen een hersenstam. Maar meer had Rinkie ook niet nodig, want hij had maar drie problemen, die allemaal van daaruit werden AANGESTUURD:

  • Hoe krijg ik het voedsel binnen
  • Hoe krijg ik het verteerd
  • Hoe krijg ik, wat ik niet verteren kan, er weer uit

 

Als je denkt dat Rinkie een eenvoudig diertje was dan vergis je je! Rinkie had zelfs al een eigen willetje, nl. overleven en soms werd hij daarin bedreigd. Daarom begon hij overlevingsprogramma’s te programmeren in die hersenstam. Als er weinig voedsel was zorgde dat speciaalprogramma ervoor dat er wat extra celletjes werden aangemaakt. Met het extra darmoppervlak kon hij het schaarse voedsel dát voorbijkwam maximaal opnemen! Als hij een voedselbrok niet kon verteren had hij juist meer cellen nodig die spijsverteringssappen afscheidden. Die groeiden bloemkoolachtig. Zo kon hij de brok alsnog afbreken. Als er iets vast zat had Rinkie meer peristaltiek nodig; meer cellen met een motorische kwaliteit. Daarmee kon hij de brok alsnog elimineren. Zo ontwikkelde Rinkie zich, met cellen die ieder hun eigen DOEL en PLEK hadden in het spijsverteringskanaal, VANUIT hun bijbehorende AANSTURINGSGEBIEDJE in de hersenen.

Als de extra cellen niet meer nodig waren, omdat het probleem was “opgelost”, braken Rinkie’s LICHAAMSEIGEN schimmels en bacteriën ze, AANGESTUURD vanuit zijn hersenen, weer af. Zo hielpen zijn microben hem weer terug te keren naar zijn fabrieksinstellingen. Maar dat ging ook toen al gepaard met wat ongemakken. Zou hij op dat moment naar de huisartsenpost zijn gegaan, dan zou bij Rinkie ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) zijn gediagnosticeerd. Maar artsen waren er in die tijd nog niet. Daar had hij trouwens ook niet veel aan gehad, want artsen worden opgeleid om te denken dat er iets met de genen van Rinkie niet goed zou zijn. Of “iets met de darmwand”. Artsen denken niet bio-logisch. Ze kijken niet naar de levensomstandigheden van hun patiënten. Ze leren niet dat ons lichaam in feite onze onbewuste geest is en dat je ook in overdrachtelijke zin met een “onverteerbare brok” kunt worden geconfronteerd, of dat die door bepaalde herinneringen in stand kan worden gehouden. Dat dus niet de darm “prikkelbaar” is, maar iemands omgeving. Dat er in figuratieve zin een ergernis is die “onverteerbaar” is (een ruzie), niet kan worden “opgenomen” (vaak i.r.t. geld) of kan worden “gepasseerd” (een slepende kwestie). Grote kans dat dat op een gegeven moment de PDS zelf wordt!

Onze darmen zijn allemaal hetzelfde. Bij PDS patiënten springt het knopje van het speciaalprogramma van de dunne en/of dikke darm, gelegen in de hersenstam, steeds op aan (cel+) en weer uit (cel-, met ontsteking). Je kunt dat knopje bedienen, door biologisch te leren denken en je daar bewust van te zijn. Dat is de beste therapie.

Facebook
Twitter
LinkedIn

css.php
Wandelen met Basso
Marathon van Berlijn

Ik werd op mijn 22e als zij-instromer toegelaten tot de Pabo in Doetinchem. Tot dan toe was ik industrieel uitbener op een vleesverwerkingsbedrijf, zonder vooropleiding. Na de Pabo heb ik me ingeschreven voor de studie Geschiedenis op de Universiteit van Nijmegen. Om die studie te bekostigen werkte ik op een onderwijsinstituut, waar ik middelbare scholieren begeleidde. Ik begon me daar ook bezig te houden met de doorontwikkeling en verkoop van een leerlingvolgsysteem voor Speciaal Onderwijs. Al snel kreeg ik de kans om de software-afdeling van dat instituut over te nemen. Ik besloot toen om mijn studie Geschiedenis af te breken en werd de eigenaar van DataCare. Geschiedenis bleef een passie van me, maar dan wel de “geheime geschiedenis”, waar je de ware oorzaken van gebeurtenissen vindt.

Door heel hard te werken werd DataCare rond 2008 uiteindelijk leider in de markt van het Speciaal Onderwijs, maar toen onze toenmalige applicatie “end of life” was vond ik het moeilijk om een goede opvolger te maken. Bovendien werd mijn broer in die periode ziek, waardoor mijn aandacht zich steeds meer richtte op het onderwerp “ziekte en gezondheid”. Na zijn overlijden begon ik steeds meer te lezen, deed verschillende Boeddhistische Sesshins en reisde over de wereld om verder te studeren. En terwijl mijn geldelijke “eigen vermogen” steeds minder werd, werd een ander eigen vermogen steeds groter. Maar dan een vermogen dat ECHT is. Ik ontwikkelde een nieuw begrip van wie wij zijn als mens, schreef het boek Wessel en kreeg een nieuwe bedoeling met mijn bedrijf DataCare.

In 2017 werd ik lid van het Learning GNM Teacher Team van Caroline Markolin PhD en besteedde ik veel tijd aan de vertaling van Caroline’s website naar www.germaansegeneeskunde.nl, de domeinnaam die ik erfde van Bert van Grondelle, waar ik ook verschillende GNM-seminars bij heb gevolgd. Langzamerhand verlegde ik mijn focus weer terug naar DataCare en stuurde ik, met een nieuwe visie en nieuwe energie, de ontwikkeling aan van een nieuwe generatie software; EduMaps, een applicatie waar leerlingen in een eigen ritme leerroutes kunnen bewandelen. Ook zijn we met EduMaps minder afhankelijk van de standaardboekjes en daarmee van het “standaardverhaal”, omdat scholen zelf hun content, leermiddelen en lessen kunnen koppelen. Dit stelt ons in staat om ook te verwijzen naar alternatieve en nieuwe zienswijzen, over bepaalde onderwerpen. En dat is hard nodig!

Met de Authentic Living Academy probeer ik hetzelfde te bereiken voor docenten als wat ik met EduMaps voor leerlingen doe: een platform creëren waar alternatieve en nieuwe zienswijzen voor het Onderwijs en de Jeugdzorg een kans krijgen.

Arjen Lievers

December 2020